MenuMenu
Nacht van de Theologie
Tijdens de Nacht van de Theologie zal bekend worden gemaakt welk van de vijf genomineerde theologie boeken het beste theologische boek van 2019 wordt.

De Nacht van de Theologie zal plaatsvinden op 16 november 2019. Naar wie de prijs gaat wordt bepaald door de  jury die bestaat uit recensenten van Trouw en het Nederlands Dagblad. Deze nacht wordt ook bekendgemaakt wie de nieuwe Theoloog des Vaderlands is.

De nacht van de Theologie, ook wel de 'Nacht der nachten' genoemd door theologen heeft als doel om meer aandacht te vragen voor theologie boeken die er toe doen.
De hoofdrolspelers
Gerko Tempelman is filosoof en theoloog. Hij studeerde Middeleeuwse Filosofie in Leuven en deed een master Filosofie in Amsterdam. Hij experimenteerde met een kerk voor atheïsten en dominees achter de ramen op de wallen. Gerko Tempelman geeft lezingen over filosofie, islam, christendom en ideeëngeschiedenis. Tempelman is genomineerd met Ongeneeslijk Religieus.

Trees van Montfoort is onderzoeker, predikant en lid van de werkgroep Theologie, Kerk en Duurzaamheid. Ze studeerde aan de Katholieke Theologische Hogeschool van Utrecht, de Katholieke Theologische Universteit Utrecht en de Universiteit Leiden.Ze maakte programma's voor de KRO en was bestuurslid voor de Oecemenische Vrouwensynode.Ze is sinds 1996 als predikant verbonden aan de Protestantse Kerk Nederland. Trees van Montfoort is genomineerd met het boek  Groene theologie.

Arnold Huijgen studeerde aan de Theologische Universiteit Apeldoorn en is nu hoogleraar Systematische Theologie aan dezelfde universiteit. Hij promoveerde in 2011 op 'Divine Accomodation in John Calvins's theology, Analysis and assessment'. 'Divine accomodation' wil zeggen dat God Zich in zijn openbaring aanpast aan het begripsvermogen van de mens. Dr. Arnold Huijgen schreef Lezen en laten lezen en was betrokken bij de Gewone Catechismus, een leerboek voor vandaag. Huijgen is genomineerd met het boek Lezen en laten lezen.

Lody van de Kamp is gepensioneerd rabbijn. Hij studeerde aan de Talmoedhogescholen van Montreux en Londen. Hij was als rabbijn werkzaam in Londen, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Van de Kamp was als CDA lid in verschillende gemeenteraden actief. Het was landelijk nieuws toen hij in 2017 het CDA verliet vanwege het partijstandpunt ten aanzien van moslims.'Het gebruik van de woorden 'joods-christelijke samenleving' is bedoeld om moslims uit te sluiten. Ik weiger daaraan mee te doen.'

Oumaima Al Abdellaoui is VWO-scholier aan het Pascal College in Zaandam.

Van de Kamp en Al Abdellaoui zijn genomineerd met het boek Over muren heen.

Wielie Elhorst, Jolanda Molenaar en Heleen Zorgdrager droegen bij aan het boek Wondermooi, zoals u mij gemaakt hebt. Elhorst studeerde aan de PThU in Kampen en is predikant met bijzondere opdracht voor de LHBT-gemeenschap. Jolanda Molenaar is transvrouw, lekenpreker en predikant in opleiding bij de Doopsgezinde kerk. Heleen Zorgdrager is hoogleraar Theologie en Genderstudies aan de PThU Amsterdam.
Genomineerd met: Wondermooi zoals u mij gemaakt hebt.

Winnaars 2018
Beste theologische boek 2018
Vorig jaar won het boek God en ik de prijs voor Beste theologische boek van 2018. Dit boek van Alain Verheij is vooral geschreven om de betekenis van de oude verhalen en kerkelijke rituelen voor een jong publiek duidelijk te maken.

Het is een biografie waarin de volgende vraag als uitgangspunt wordt genomen: Wat bezielt een 21e-eeuwse westerling om zich nog te verdiepen in verhalen over God?

Het oordeel van de jury
In dit boek verweeft Alain Verheij bijbelverhalen op een heel soepele, geloofwaardige manier met onze cultuur en met zijn eigen leven. Verheij heeft met dit boek volgens de jury een ‘originele, relevante en geslaagde’ poging gedaan om de Bijbel levend en toegankelijk te maken voor een hedendaags publiek dat niet vertrouwd is met de verhalen. Ook viel het persoonlijke karakter van het boek in de smaak bij de jury.
Theoloog des Vaderlands 2018: Stefan Paas
Hoogleraar theologie Stefan Paas liep twee dagen zingend door het huis nadat hij op tijdens de Nacht van de Theologie werd benoemd tot Theoloog des Vaderlands 2018

Paas (49) ziet de prijs als ‘een vehikel om theologie naar de samenleving te brengen.’ “Er wordt ontzettend veel gekletst over God, geloof en spiritualiteit. De theologie kan helpen het maatschappelijke gesprek te voeden met intelligente verhalen, met mooie beelden, met ervaringen van vroeger en wereldwijd”, zegt hij in een interview met Trouw.

Op 16 november 2019 wordt bekend wie de opvolger wordt van Stefan Paas.

De titel Theoloog des vaderlands wordt in Nederland jaarlijks op de Nacht van de Theologie door een jury toegekend aan een academisch theoloog die gezien wordt als ambassadeur van de theologie.
Laatste nieuws Bekijk alles

Verandering bij PostNL

Geplaatst op: 04-09-2019
De Schuilplaats verzendt bestellingen via PostNL. Dit zodat deze snel
Lees meer

Werkzaamheden

Geplaatst op: 14-06-2019
Op maandag en dinsdag 17 en 18 juni is onze
Lees meer

Kerkelijk Jaarboek van de Gereformeerde Gemeenten niet in de handel

Geplaatst op: 10-05-2019
Na de Protestantse Kerk Nederland heeft ook de Gereformeerde Gemeente
Lees meer

De Schuilplaats & Evangelische traktaatzending

de winkelingang van Boekhandel de Schuilplaats
  • Afhalen of bezorgen
  • Voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verwerkt
  • Op 3 min. vanaf A15 (afrit 22)