Menu Menu

Avondmaalcups: veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over avondmaal met kleine bekertjes (communion

cups)Wat heb je nodig voor de viering van het avondmaal met kleine bekertjes?


Avondmaal-tray: een speciaal soort dienblad waarin (meestal) 40 cups kunnen worden geplaatst. De avondmaalscups kunnen zo niet omvallen. Veel trays zijn stapelbaar tot en met 4 trays.
Avondmaal-tray deksel: Omdat de trays vaak vóór een dienst gevuld worden en dus enige tijd klaarstaan, kan de tray worden afgedekt met een passend deksel. Dit ziet er bovendien verzorgd uit. Bij stapelbare trays kunt u meerdere gestapelde trays afdekken met één deksel
Broodschaal: passend bij de gekozen cuptray zijn ook broodschalen verkrijgbaar.
Broodschaal deksel: om de broodschaal of (gestapelde) broodschalen af te dekken, zijn er deksels verkrijgbaar.
Cupfiller: voor het schenken in kleine bekertjes kan een cupfiller of schenkdop makkelijk zijn. Denk ook hierbij wel weer aan het schoonhouden.

Ga naar het assortiment cuptrays en schalen

Heeft Schuilplaatsboeken.nl avondmaalsbekertjes van aluminium of roestvrijstaal (RVS)?


Ja, Wij hebben ook RVS-bekertjes. Houdt u wel rekening met het volgende:
- het schoonhouden van deze varianten is intensief wanneer u het met de hand doet. Voor vaatwassers zijn deze glaasjes / bekertjes te klein.
- hygiene is een belangrijk punt bij voedsel en dus ook bij brood en wijn. Het schoonhouden van cups is dus cruciaal, zeker wanneer er 4 of 5 keer per jaar Avondmaal wordt gevierd.
- Wanneer u een cup tray vult met 40 glaasjes wordt deze erg zwaar

Een variant van glas of rvs wordt duurzamer geacht te zijn. Het productieproces van zowel glas, aluminium als roestvrijstaal is echter ook belastend. Bovendien zijn de plastic bekertjes, mits goed gescheiden van ander afval, recyclebaar. De milieuimpact van plastic bekertjes is niet veel groter dan van herbruikbare opties.

Wilt u toch RVS bekertjes gebruiken? Op verzoek kunnen wij de levering hiervan verzorgen. Neemt u gerust contact op met onze klantenservice: 085 - 0712 842

Heeft u ook avondmaalscups van glas?


Ja, hier vindt u onze glazen variant die past in de avondmaal-tray die wij leveren. Neem wel in overweging dat een avondmaal-tray met gevulde glazen cups een behoorlijk gewicht krijgt. Wanneer dit moet worden doorgegeven, of langdurig vastgehouden door de tafelwachten, kan dit minder confortabel worden.
Verder geldt rond schoonhouden en hygiene hetzelfde als wat we hebben berschreven voor RVS-cups

Ga naar het assortiment caups, cuptrays en schalen

In veel kerken wordt ook druivensap aangeboden. Hoe kun je aanduiden wat wijn is en

wat druivensap?


Als het niet mogelijk is om per tray druivensap of wijn gescheiden aan te bieden, dan kunt u nog aan de volgende mogelijkheden denken:
- U kunt op de bekertjes een kleine aanduiding maken, bijvoorbeeld een klein rood stickertje
- bij een ronde cuptray kunt u afspreken dat de buitenste ring druivensap bevat
- u kunt de aanduiding ook op de tray aanbengen.
Wij hebben ook een roodgekleurde cup beschikbaar die u naast de transparante cup kunt gebruiken.Verkoopt Schuilplaatsboeken.nl ook kant-en-klare (pre-filled) cups van wijn/sap en

brood?


Nee, deze uitvoeringen hebben een beperkte houdbaarheid en vallen onder de voedsel- en warenwet en worden door ons te risicovol geacht om langdurig te bewaren.

Wat doe ik tijdens de dienst / viering met lege cups?


Dit hangt van de gekozen vorm van vieren af.
Tafelviering: het lege cupje kan op tafel worden gezet of bij het verlaten van de tafel in een bak worden gedaan
Bij doorgeven door de rij: je kunt het bekertje ook terugzetten in de tray, maar dan moet je het snel drinken om het terug te zetten. Dit is niet wat je wilt bij de viering van het Avondmaal. Er zijn ook kerken die hiervoor een lege tray gebruiken. Er zijn echter goedkopere oplossingen. Het is raadzaam om een leeg dienblad of bak door te geven. Leg hier onderin iets dat het geluid dempt. Vallende bekertjes kunnen de rust in een dienst verstoren.
Bij lopende vieringen kunt u bakken neerzetten waar lege bekertjes in worden gedaan.

Verkoopt Schuilplaatsboeken.nl wijn en druivensap?


Wij verkopen uitsluitend wijn en druivensap afkomstig uit Israel. Het is natuurlijk ook mogelijk om alternatieven uit het supermarktschap te gebruiken.

Verkoopt Schuilplaatsboeken.nl voorverpakte cups met brood en wijn?


Bij voorverpakte (prefilled) cups is het bekertje gevuld met druivensap (geen wijn) en afgedekt met een sluiting die het stukje brood bevat. Zeer efficient, zou je zeggen.  Hoewel we het wel kunnen leveren, zijn wij terughoudend met prefilled cups. De houdbaarheid van deze verpakking is ongeveer een jaar. Cups komen uit de VS of China en zijn al circa 3 maanden onderweg voordat ze in Nederland beschikbaar zijn. Toch interesse in prefilled cups? Neem gerust contact met ons op (085-0712842). Houd rekening met een richtprijs van € 70,00 per 100 cups.

Schuilplaatsboeken.nl verkoopt ook andere benodigheden voor kerken:

huwelijksbijbels, bijbelstudiemateriaal, vlaggen, zalfolie, collectezakken.


Bekijk ons assortiment

.