Menu Menu

TEGEN DE TERREUR Reviews (0)

TEGEN DE TERREUR - GRAAF, BEATRICE DE - 9789035144583
In Tegen de terreur brengt Beatrice de Graaf de eerste Europese gemeenschappelijke inspanning tegen de terreur in kaart.

Het is juli 1815 als duizenden geallieerde militairen de stad Parijs binnenstromen en paleizen en huizen in bezit nemen. De vier geallieerde mogendheden, de overwinnaars van Waterloo, sturen hun beste ministers naar Parijs voor een uitzonderlijk en nieuw experiment: een blijvende geallieerde raad, die vijf jaar lang, in eerste instantie dagelijks, zal vergaderen over de veiligheid van Frankrijk, en van Europa als geheel.

Beatrice de Graaf beschrijft deze eerste Europese gemeenschappelijke inspanning tegen de terreur. Het lijkt een voorafspiegeling van het bezettingsregime van na 1945. De veiligheidsmaatregelen waren nieuw, gemeenschappelijk, en net zo hoog gegrepen als overtrokken.

Maar het lukte deze proto-Europese veiligheidsraad niet de geest van opstandigheid te beteugelen. Naargelang de herinnering aan de gezamenlijke strijd tegen Napoleon vervaagde, nam de wil af om tot een Europees veiligheidsbeleid te komen en liep het eerste project van Europese integratie vast op de verschillende ideeën over wat precies gevaarlijk was, en waar de terreur schuilging.

Na het Congres van Aken keerden soldaten en ministers terug naar de eigen hoofdsteden. Frankrijk was gekalmeerd, Europa kende vrede - maar voor hoelang, en tegen welke prijs?

Tegen de terreur verschijnt naar verwachting in april 2018.

Beatrice de Graaf (1976) is hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld -  en is vooral geïnteresseerd in de strijd daartegen. Ze was fellow aan Cambridge University, treedt regelmatig op als terrorisme-expert en publiceerde eerder onder meer Gevaarlijke vrouwen en Heilige strijd

Auteur:
GRAAF, BEATRICE DE
Pagina's:
536 pagina's
NUR code:
Geschiedenis algemeen (680)
Artikelnr:
9789035144583
NSTC:
500145557   Bekijk andere edities
Status:
Uitverkocht
Dit artikel is niet meer leverbaar. Neem contact op voor meer informatie of alternatieven.
Prijs:
19,99
Reviews (0)
Plaats uw review
Schrijf hieronder je review!
Sterren
Naam *
E-mail *
Titel *
Bericht *
* = verplicht
Uw naam
Uw beoordeling
Schrijf de eerste review
Gerelateerde producten