MenuMenu

VASTE GRONDReviews (1)

VASTE GROND - JILES, PAULETTE - 9789023955535
Vaste grond is een schitterende historische roman van Paulette Jiles over een gekidnapt Duits weesmeisje .

Kapitein Kidd, een oude veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, reist rond als krantenlezer. Op een dag krijgt hij het verzoek een tienjarig Duits weesmeisje, dat gekidnapt werd en vier jaar lang bij een indianenstam woonde, terug te brengen naar haar familie. Kidd vertrekt met het verwilderde kind naar het zuiden van Texas: een zware tocht van bijna zevenhonderd kilometer, dwars door een ruig en door oorlog geteisterd gebied. Gaandeweg groeit het vertrouwen tussen de oude man en het meisje. Een band die voor beiden het verschil tussen leven en dood kan betekenen.

New York Times: Voortreffelijke roman over de vreugde van vrijheid, over de ontdekking van liefde, over puur avontuur en over verzoening.

Paulette Jiles werd geboren in de VS en studeerde Romance Languages aan de Universiteit van Missouri-Kansas City. Jiles is dichter en auteur van memoires en romans. In 1969 verhuisde ze naar Toronto in Canada, en werkte daar mee aan het opzetten van radiostations voor inheemse volken uit het verre noorden van Ontario en Quebec.

Auteur:
JILES, PAULETTE
Prijs:
€ 21,99
Artikelnr:
9789023955535
Levertijd:
2 a 3 werkdagen
In winkelwagen
Reviews (1)
Plaats uw review
Schrijf hieronder je review!
Sterren
Naam *
E-mail *
Titel *
Bericht *

* = verplicht
Erik Verhagen
Een meeslepend verhaal
09 januari 2019
Dit boek is gebouwd op twee originele componenten: een man die het nieuws voorleest en een ontvoerd meisje van tien dat haar oorspronkelijke Duits-Amerikaans wortels compleet vergeten lijkt te zijn.

Ontmoet kapitein Kidd en je zult hem nooit meer vergeten. Een meter tachtig, een grote bos spierwit haar en een rechte rug. De erudiete oorlogsveteraan heeft een bijzonder beroep: hij leest het nieuws voor in de steden en dorpen van het diepe zuiden van Noord Amerika. En als kapitein Kidd leest, dan luister je. De nieuwsberichten die Kidd selecteert uit kranten van oost en west worden gretig opgenomen door de toehoorders die tien cent hebben betaald om Kidd te horen voorlezen. Dit elegante fenomeen doet je terugverlangen naar een tijd waarin het nieuws niet elke seconde van alle kanten op je af komt. Er is overigens verder weinig om naar terug te verlangen: het land is rond 1870 politiek instabiel, het leven zwaar en gevaar ligt overal op de loer.

Op een dag wordt hij min of meer gedwongen een tienjarig meisje onder zijn hoede te nemen. Ze is op 6 jarige leeftijd ontvoerd door Kiowa indianen. Ze is bevrijd maar is zo verindiaanst dat alles van voor haar 6e, taal, gewoonten en cultuur, eigenlijk vergeten lijken te zijn. Kan ze ooit nog terug in de mal van de westerse maatschappij?

Omdat hij toch altijd onderweg is, kan hij haar mooi terugbrengen naar haar familie. Zo start kapitein Kidd - of kap-i-den, zoals Johanna hem noemt, aan een lange en gevaarlijk tocht naar het zuiden. Hoewel ze zich niet zomaar gewonnen geeft, ontstaat er al gauw een band tussen Kidd en Johanna. De passage waarin ze samen een bende Caddo's te slim af zijn is spectaculair en filmisch.

Al met al een geweldig en meeslepend verhaal. Goed geschreven, goed vertaald.