MenuMenu

Alblasserdamse Ineke de Jong publiceert boek over kinderen en kunst

Een mier op je bord: Kinderen leren wat mooi is
 
De Alblasserdamse kunsthistoricus Ineke de Jong publiceert een boek over kunstzinnige vorming van kinderen. Alblasserdamse kunstenaars als Roel en Marry Teeuwen en Chiel Jan van Hofwegen komen in dit boek aan het woord.

Ieder kind is een kunstenaar, wordt weleens gezegd. Veel kinderen zijn inderdaad creatief. Ze houden van knutselen, zingen of van voorlezen en verhalen vertellen. Maar ouders en leerkrachten moeten kinderen wel begeleiden bij de vorming van hun creativiteit. Hoe kun je zorgen voor een sfeer waarin ruimte is voor kunst en cultuur en waarin kinderen hun creatieve talenten kunnen ontwikkelen? Dat begint eenvoudiger dan veel mensen denken.

Dit boek geeft handvatten om kinderen en kunst bijeen te brengen. Met behulp van herkenbare situaties, prikkelende vragen en concrete tips kunnen ouders en leerkrachten al snel aan de slag. Daarnaast biedt het boek een stukje bezinning op de vraag hoe christenen met creativiteit, kunst en cultuur om kunnen gaan.
 
De eerste helft van het boek is algemeen van karakter. In de tweede helft van het boek wordt er dieper in gegaan op drie gebieden waarin creativiteit vaak tot uiting komt: BEELDEN, MUZIEK en TAAL.
 
Bij het boek is gratis, extra materiaal te vinden op de website www.inekedejong.nu onder het kopje ‘Een mier op je bord’.
 
Doelgroep:
Ouders, leerkrachten en iedereen die regelmatig met kinderen te maken heeft.
 
De relatie met Alblasserdam:
-          Veel verhalen in het boek spelen zich af in Alblasserdam, maar zijn zo bewerkt dat dit niet meer te herkennen is. Het boek gaat voor een groot deel over Alblasserdamse kinderen.
-          Aan het boek werkte muziekdocent Chiel Jan van Hofwegen mee. De paragraaf ‘Speel mij maar na’ (pp. 126-128) is gebaseerd op zijn manier van lesgeven.
-          De paragraaf ‘Kijken naar kunst’ (pp. 33-35) is geïnspireerd op het werk van de beeldend kunstenaars Marry Teeuwen en Roel Teeuwen.
-          Mijn kinderen zitten op de ds. Joannes Beukelmanschool (locatie Rembrandtlaan). In de afgelopen jaren was ik regelmatig betrokken bij kunstprojecten op deze school. Ik heb veel geleerd van de gesprekken met leerkrachten. Indirect hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de inhoud van het boek.
 
Over de auteur:
Ineke de Jong (1982) studeerde Kunstgeschiedenis. Als freelance kunsthistoricus werkt ze mee aan o.a. tentoonstellingen en kunsthistorisch onderzoek en schrijft ze artikelen. Ze verzorgt ook gastlessen en kunstprojecten op basisscholen. Ze woont in Alblasserdam, is getrouwd en heeft twee dochters.


Een mier op je bord is leverbaar. Meer informatie en bestellen.