MenuMenu

Het geheim van de bakker onder grote belangstelling gepresenteerd

Het is een drukte van belang op 3 mei 2017 bij Boekhandel de Schuilplaats in Alblasserdam. In de winkel staan ruim 80 stoelen klaar, en binnen enkele ogenblikken zijn al deze stoelen bezet.
Het is de avond waarnaar de Alblasserdamse Anja Helmink al geruime tijd reikhalzend uitkijkt. Eindelijk is het zover: de presentatie van haar boek ‘Het geheim van de bakker’ is een feit.

Maandenlang is Anja er druk mee geweest, ze reisde kriskras het land door, van Zeeland en Limburg tot Terschelling, voerde gesprekken met 18 (oude) bakkers, schreef verhalen, verzamelde recepten, bakte, maakte foto’s. En het resultaat van dit alles is samengevoegd in het schitterend vormgegeven boek ‘Het geheim van de bakker’.

Anja Helmink neemt de luisteraars mee naar de tijd dat zij, als klein blond meisje met vlechtjes, bij haar oma op de koffie ging. Bij de koffie kreeg zij steevast een heerlijk stuk, door oma zelf gebakken, boterkoek. Anja wil dolgraag het recept van dit lekkernij hebben maar helaas sterft oma, voordat Anja het recept heeft. Heel jammer.

Helmink is een echte verhalen vertelster. In overleg met christelijke uitgeverij de Banier besloot zij een boek te schrijven vol verhalen van (oude) bakkers én recepten om te voorkomen dat heerlijke recepten zoals die van haar oma verloren zouden gaan.

Anja bezocht 18 bakkers en luisterde naar hun verhalen.
Zij begon in Weert in Limburg waar zij werd ingewijd in de geschiedenis van de bekende Limburgse Vlaai. In Zeeland kwam zij meer aan de weet over Saffraan brood, en in Apeldoorn bezocht zij de grote industriële bakkerij Fuite die o.a. brood levert aan supermarkten.
Dat het van belang is oude verhalen vast te leggen blijkt wel uit het volgende. Enkele maanden na het bezoek aan de bakker op Terschelling overleed deze bakker plotseling. De dochter van de Terschellingse bakker is bijzonder blij dat Anja juist op tijd was om zijn verhaal op te schrijven. De geschiedenis van deze bakker, waar zelfs de dochter niet alles van wist, blijft nu gelukkig bewaard.
Anja Helmink (van oorsprong schipperskind) vond het bezoek aan bakker Schaafsma in Franeker 1 van de toppers. Dit was vroeger een scheepsbakker die met brood en beschuiten de schippers langsging. Vooral veel beschuiten, want die bleven lekker lang goed.

Helmink vroeg álle bakkers om recepten, en na enig aandringen kreeg zij die ook van álle bakkers. Het boek heet niet voor niets ‘Het geheim van de bakker’, want bakkers geven niet graag de geheimen van hun heerlijke recepten prijs.
De recepten variëren van brood en koekjes tot pudding.

Anja kreeg van de uitgever de opdracht om alle recepten te maken, en het liefst binnen twee maanden. Dit was een flinke uitdaging, er was geen tijd om recepten 2 of 3 keer te proberen. Nee, alles moest in 1x lukken. Anja, die christen is, vertelt dat ze besloot vóór elk recept aan God te vragen of het in 1x mocht lukken. En er is niet één recept mislukt! Anja dankt God dat alles zo goed ging.
Behalve schrijven, fotografeert Helmink graag. Van alle recepten maakte zij zelf foto’s, en deze zijn te bewonderen in ‘Het geheim van de bakker’.

Een bijzonder tintje aan de avond gaven de 3 generaties van Bakkerij Stam uit Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk. Bakker Stam is 1 van de geportretteerde bakkers uit het boek. Anja heeft nogmaals het voorrecht deze bakkers, nu in het bijzijn van een aandachtig publiek, een aantal vragen te stellen. De bakkers blijken niet alleen heerlijk te kunnen bakken, maar ook heel smeuïg over hun werk te kunnen vertellen. Regelmatig klinkt gelach, wanneer de in april 90 jaar geworden bakker Adri Stam, een leuke anekdote vertelt.
Zo kwam hij eens, fietsend in de sneeuw met een mand vol broden die bezorgd moesten worden, onderaan de dijk terecht. Na voorzichtig van alle broden de sneeuw afgeklopt te hebben, werd alles toch nog keurig bij de klanten afgeleverd.
Bakker zijn is een levend beroep, aldus de bakkers Stam. Geen dag is hetzelfde. Een bakker werkt op onmogelijke tijden, de bakkers van bakkerij Stam beginnen iedere dag om 0.00 uur met deeg maken voor de broden. Daarom is het belangrijk dat het gezin van de bakker achter hem staat én dat de bakker een roeping voor zijn werk heeft, anders wordt het niets.

Marco Poppe van uitgeverij de Banier heeft het privilege het eerste exemplaar van ‘Het geheim van de Bakker’ aan Anja te overhandigen. De Banier is voornamelijk uitgever van christelijke boeken. Een boek met verhalen over bakkers en recepten is niet direct een christelijk boek. Poppe vertelt dat hij getroffen werd door het voorwoord van Anja Helmink in het boek. Anja noemt in het voorwoord dat het een boek is vol verhalen en heel veel mooie recepten, maar dat het uiteindelijk gaat om het Brood des Levens.

‘Het geheim van de bakker’ geschreven door Anja Helmink kost €16,95 en is verkrijgbaar in onze christelijke boekhandel aan de Plantageweg in Alblasserdam en via onze website.