Menu Menu

Oorlogsdagboek Joods meisje ontdekt

Aangrijpend oorlogsdagboek van Joods meisje ontdekt
Ongecensureerd onderduikverhaal werpt nieuw licht op de geschiedenis

De 14-jarige Joodse Carry Ulreich zit tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in Rotterdam. Van 1941 tot 1945 beschrijft ze in zeven schriftjes hoe dat was. Haar tot nu toe onbekend gebleven verhaal verschijnt als ’s Nachts droom ik van vrede. Oorlogsdagboek 1941-1945 in oktober 2016.

Carry’s door en door persoonlijke en authentieke verhaal, dat nu alleen nog in Yad Vashem in Jeruzalem in het Hebreeuws is in te zien, geeft nieuwe informatie over de geschiedenis van ondergedoken Joden in Nederland. Met name over een tot nu toe onderbelicht thema: het dagelijkse religieuze leven van orthodoxe Joden in oorlogstijd.
Carry werkte in Rotterdam voor de Joodse Raad, waarover nog maar weinig bekend is. Ook blijkt uit het dagboek dat al in 1942 via de Engelse radio bekend werd welk lot de weggevoerde Joden te wachten stond.

Belang van het dagboek
Historicus Bart Wallet (VU Amsterdam; specialisme Joodse geschiedenis) is verantwoordelijk voor de inleiding en de tekstbezorging. Hij stelt dat Carry’s dagboek op sobere en indringende wijze laat zien hoe het was om als Joods tienermeisje volwassen te worden in de Rotterdamse oorlogsjaren. Iedereen probeerde er ondanks de omstandigheden het beste van te maken – ook op religieus gebied. Doordat Carry en haar familie waren ondergedoken bij een katholieke familie worden de onderlinge spanningen voelbaar.

Over de auteur
Carry Ulreich emigreerde na de oorlog naar Israël en heet nu Carmela Mass. In november hoopt ze 90 jaar te worden en ze volgt de publicatie van haar dagboek met grote belangstelling.