Menu Menu

ETS HAIM Reviews (0)

ETS HAIM - SCHRIJVER, EMILE; WARNCKE, HEIDE - 9789462491649
Iets meer dan honderd jaar nadat de joden aan het eind van de 15de eeuw uit Spanje en Portugal werden verdreven, vonden groepen van diens nakomelingen en van de achtergebleven conversos hun weg naar Amsterdam. Hier werden educatieve programma's ontwikkeld om hen te helpen terug te keren naar het jodendom. In 1616 werd hiervoor de school Talmud Tora (Tora-studie) en de bibliotheek Ets Haim (Levensboom) opgericht. De bibliotheek bevindt zich sinds 1675 op de huidige locatie in het prachtige complex van de Portugees-Israëlitische Synagoge te Amsterdam en is daarmee de oudste nog functionerende bibliotheek ter wereld.

In 1889 werd de bibliotheek aanzienlijk uitgebreid met de privé-collectie van de bibliothecaris David Montezinos (1866-1916). De bibliotheek, die uit circa 600 handschriften en 25.000 gedrukte werken bestaat, bezit een grote en rijke collectie op het gebied van het 17de- en 18de-eeuwse jodendom en is hiermee al bijna 400 jaar een wezenlijk onderdeel van het culturele erfgoed van Amsterdam.

Ets Haim - Livraria Montezinos herbergt veel unieke, zeldzame en bijzondere boeken en documenten. Alsbronnen voor onze kennis van geschiedenis en cultuur zijn ze van onschatbare waarde. Vaak springt de bijzondere schoonheid in het oog, maar soms moet men langere tijd met aandacht naar een werk kijken totdat het zijn geheimen begint prijs te geven. Dit boek bevat 18 hoogtepunten uit collectie van Ets Haim. Deze objecten laten op bijzondere wijze zien hoe divers de collecties zijn samengesteld en geven een indruk van de brede belangstelling die het onderwijsinstituut Ets Haim karakteriseert.

Walburg Pers geeft in samenwerking met het Joods Historisch Museum dit prachtig rijk geïllustreerd boek uit met daarin de 18 topstukken uit de oudste joodse bibliotheek van de wereld.
Auteurs:
SCHRIJVER, EMILE; WARNCKE, HEIDE
Pagina's:
96 pagina's
NUR code:
Cultuurwetenschappen algemeen (612)
Artikelnr:
9789462491649
NSTC:
500041209   Bekijk andere edities
Status:
Uitverkocht
Dit artikel is niet meer leverbaar. Neem contact op voor meer informatie of alternatieven.
Prijs:
31,99
Reviews (0)
Plaats uw review
Schrijf hieronder je review!
Sterren
Naam *
E-mail *
Titel *
Bericht *
* = verplicht
Uw naam
Uw beoordeling
Schrijf de eerste review