Menu Menu

'S NACHTS DROOM IK VAN VREDE Reviews (0)

'S NACHTS DROOM IK VAN VREDE - ULREICH, CARRY - 9789023996859
 's Nachts droom ik van vrede is een aangrijpend oorlogsdagboek van een Joods meisje uit Rotterdam.

Carry's door en door persoonlijke en authentieke verhaal, dat nu alleen nog in Yad Vashem in Jeruzalem in het Hebreeuws is in te zien, geeft nieuwe informatie over de geschiedenis van ondergedoken Joden in Nederland. Met name over een tot nu toe onderbelicht thema: het dagelijkse religieuze leven van orthodoxe Joden in oorlogstijd.

Carry werkte in Rotterdam voor de Joodse Raad, waarover nog maar weinig bekend is. Ook blijkt uit het dagboek dat al in 1942 via de Engelse radio bekend werd welk lot de weggevoerde Joden te wachten stond.

Het dagboek bevat de originele, ongecensureerde tekst. Door de nauwgezette verslaglegging en het scherpe oog voor persoonlijke emoties van Carry maakt de lezer haar strijd om te overleven van dichtbij mee. Carry schrijft humoristisch en in een pittige meisjesstijl.

Carry Ulreich emigreerde na de oorlog naar Israël en heet nu Carmela Mass. In november 2016 hoopt ze 90 jaar te worden en ze volgt de publicatie van haar dagboek met grote belangstelling.

Historicus Bart Wallet (VU Amsterdam; specialisme Joodse geschiedenis) is verantwoordelijk voor de inleiding en de tekstbezorging. Hij stelt dat Carry's dagboek op sobere en indringende wijze laat zien hoe het was om als Joods tienermeisje volwassen te worden in de Rotterdamse oorlogsjaren. Iedereen probeerde er ondanks de omstandigheden het beste van te maken,€“ ook op religieus gebied. Doordat Carry en haar familie waren ondergedoken bij een katholieke familie worden de onderlinge spanningen voelbaar.


's Nachts droom ik van vrede verschijnt bij Uitgeverij Mozaïek, in samenwerking met Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument in Rotterdam. Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument heeft als doel 'het realiseren en in stand houden van blijvende herinneringen aan het leven, de verdrijving, de deportatie en het vermoorden van joodse mensen in Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden tijdens de periode 1940-1945'.
Auteur:
ULREICH, CARRY
Pagina's:
320 pagina's
NUR code:
Waargebeurde verhalen (402)
Artikelnr:
9789023996859
NSTC:
500041084   Bekijk andere edities
Status:
Uitverkocht
Dit artikel is niet meer leverbaar. Neem contact op voor meer informatie of alternatieven.
Prijs:
22,99
Reviews (0)
Plaats uw review
Schrijf hieronder je review!
Sterren
Naam *
E-mail *
Titel *
Bericht *
* = verplicht
Uw naam
Uw beoordeling
Schrijf de eerste review