MenuMenu

Wat andere lezers jou aanraden voor de zomer

...


De vakantie: het moment om weer eens even ongestoord te kunnen lezen en je onder te laten dompelen in andere werelden. Of om geestelijk bij te tanken. Telefoon en tablet gaan misschien wel uit. Veroorloof jezelf die luxe nou eens! Wat moet er mee in de koffer? Wij vroegen het aan een aantal lezers.


Prof. dr. Mark de Vries, hoogleraar Science Education aan de TU van Delft


"De vakantie is een mooie tijd om geestelijk bij te tanken en bezinnende boeken te lezen waar je normaal door de drukte niet aan toe komt. Twee boekjes in de Artios-reeks van de Gereformeerde Bond gaan over doop en avondmaal: J.J. Verhaar, Gedoopt in de Naam  en C.H. Hoogendoorn, Tastbaar aanwezig . Ze zijn heel toegankelijk geschreven en bieden prachtige stof tot overdenking in de vakantie. Het boekje van ds. Hoogendoorn beleeft al zijn derde druk, en dat zegt wel iets over de waardering die het krijgt."

"In 2016 verschenen een aantal nieuwe uitgaven van C.S. Lewis klassiekers. Lewis is een auteur die enorm indringende boeken heeft geschreven. De grote scheiding laat zien dat het niet allereerst God is die mensen toegang tot de hemel ontzegt, maar dat er voor veel mensen in de hemel niets aan is, omdat je daar geen zelfzuchtige dingen kunt doen. Brieven uit de hel laat zien hoe listig de satan is en zelfs in de kerk mensen bij God vandaan kan houden. Onversneden christendom is bijna en soort eenvoudige dogmatiek waarin het hart van het christelijk geloof wordt uitgelegd op zo'n manier dat je er als atheïst bijna niet meer omheen kunt. Alle drie misschien soms wat 'heavy' voor de vakantie, maar wel ontzettend verrijkend."

Janny den Besten, schrijfster van diverse romans en de Jens-en-Jolienserie


"Altijd weer moeilijk om te kiezen wat je in je vakantiekoffer meeneemt wat betreft leesvoer, want er is zo veel moois! Een paar tips: schrijfster Kim Phuc heeft met Het Napalmmeisje een prachtig en ontroerend boek geschreven. Ook heel inspirerend voor je eigen geloofsleven."

"Het meisje dat verdween: Pasgeleden las ik voor de tweede keer dit boek van Els Florijn. Opnieuw vond ik het bijzonder boeiend en aangrijpend. "

dr. Nathan Witkamp van het Evangelisch College


"Met de Brand van Rome heeft Paul Maier een overtuigende historische roman geschreven die alom is geprezen. Naast spanning biedt dit goed geschreven boek een interessante schildering van de Romeinse wereld waarin het christendom opkwam, inclusief realistische scenario’s van rechtszaken over de wettelijke status van het christelijk geloof. Kortom, dit boek – waarin ook de apostel Paulus nog langs komt – is zowel ontspannend als leerzaam en is daarmee een echt vakantieboek!"
 
"C.S. Lewis, Onversneden christendom – Dit is een echte klassieker! In deze tijd is het belangrijker dan ooit dat christenen zich realiseren wat hen bindt. Over deze gemeenschappelijke grond schreef C.S. Lewis dit mooie boek. Op zijn altijd unieke en inspirerende wijze weet hij je als lezer te prikkelen net wat dieper over bepaalde onderwerpen na te denken dan je gewend bent. Hierbij weet Lewis als geen ander ook de moeilijkere onderwerpen inzichtelijk en praktisch relevant te maken. Voor wie de vakantie wil gebruiken voor een stukje gedegen geloofsverdieping, is dit een echte aanrader!"


Wethouder P.J. Verheij (SGP)


'All The beaty of the world, ‘t is but skin deep’ is een citaat wat treffend is voor de zomerperiode. Velen gaan erop uit om ‘de wereld’ te ontdekken. Het is echter niet dikker dan de huid. Dit citaat wordt vaak aan Shakespeare toegeschreven maar blijkt van de hand van Ralph Venning. De zomerperiode is uitermate geschikt om (nog) meer dan anders diepgaande literatuur te lezen zoals Leren op de school van Christus van deze puriteinse prediker. Een uitermate leerzaam en nuttig boek.

‘Ga naar Jeruzalem en de zeven gemeenten in Azië, ga naar Griekenland en Afrika, waar veel vermaarde kerken werden gesticht en leer voor uzelf te vrezen. Als de Heere Zijn Evangelie wegneemt, is dat een heel ernstig oordeel.’ De schrijver wijst ook op Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. In een tijd waar er veel op uit getrokken wordt, is het goed deze les van Robert Traill ter harte te nemen. In zijn uitleg van Hebreeën 4:16 over Toegaan tot de troon der genade wijst hij erop dat de tijd kort is en de kandelaar op vele plaatsen reeds weggenomen is. Juist de zomerperiode is geschikt om ons (meer dan anders) te verdiepen in deze en andere puriteinse werken die ons erop wijzen het Evangelie hoog te achten.


Cor Ardesch, stadsorganist van Dordrecht


Een avond in het paleis van de rede - James R. Gaines. Een boek over Bach en Frederik de Grote in het tijdperk van de Verlichting. 'In het betoverende verhaal van de historische ontmoeting van Bach en Frederik de Grote komen twee wereldbeelden met elkaar in botsing. De wereld van de Barok, van het geloof in transcedentie en een hogere sturende macht komt in aanraking met de nieuwe wereld van de Verlichting.

Dit boek is helaas alleen nog in het Engels verkrijgbaar:  Evening in the palace of reason. (red.)

Miskotte. Theoloog in de branding - Herman de Liagre Böhl
Miskotte was kunstenaar onder de theologen en was een van de authentiekste voormannen van de recente Nederlandse kerkgeschiedenis

Esther Fontijn, online redacteur bij Schuilplaatsboeken.nl


"Het boek Vogels moeten vliegen van Anja Keesmaat-Pott brengt regelmatig een grote glimlach op je gezicht. Eerlijk en met groot gevoel voor humor geschreven verhaal over de emigratie van de auteur en haar gezin naar Suriname. Heerlijk boek voor de vakantie, genieten van het avontuur van anderen, kippenvel krijgen bij de ‘ongedierte verhalen’ en diep in je hart een beetje wegdromen bij het idee zelf ook eens een grote stap te zetten."

Joke Goudswaard, medewerker bij Boekhandel de Schuilplaats


"Ik vind de afwisseling in genre heerlijk, zeker in de vakantie. Van thriller, historische romans tot informatief. Er gaat van alles wat mee! Zo raad ik je aan: Els Florijn 'Rode papaver' over de eerste wereldoorlog. Zodra je de eerste bladzijde gelezen heb kun je niet meer stoppen! 'Ik zocht Allah en vond Jezus' is een toegankelijk boek wat je doet beseffen dat er een grote kloof is tussen moslims en christenen. Je leert kijken vanuit een ander perspectief, wat heel leerzaam is!"