Menu Menu

Bachbijbel (3 delen in cassette) (3 artikelen)

Bachbijbel Facsimile-Uitgave


Twintig jaar geleden ontstond bij uitgever Dingeman van Wijnen uit Franeker het plan om een reproductie van Bachs Bijbel te maken. En eindelijk is het zover. Vanaf februari 2018 is de Facsimile-uitgave van de Bachbijbel verkrijgbaar.

Bekijk de video met een kort gesprek over de Bachbijbel met Bachkenner Cor Ardesch.
O Gott du frommer Gott (live @ De Schuilplaats op 7 mei 2018)
Lezing Cor Ardesch over Bach en zijn Bijbel (live @ De Schuilplaats op 7 mei 2018)

De weg naar deze uitgave was er één vol hobbels. In 1997 ging Van Wijnen in gesprek met de bibliotheek in St. Louis (VS) waar het origineel van de Bachbijbel ligt. De Amerikanen stonden niet negatief tegenover een facsimile-uitgave, maar wilden niet dat de Bachbijbel de bibliotheek zou verlaten. Uiteindelijk vond van Wijnen een fotograaf die in de bibliotheek van St. Louis foto's van de Bachbijbel mocht maken. Alle ruim 4600 pagina's zijn in de VS gescand en naar Polen verzonden. Daar zijn de Bijbels een voor een gemaakt, op speciaal papier gedrukt, en met de hand ingebonden.

De uitgever heeft 500 Bachbijbels laten drukken. Wanneer deze op zijn, zullen er nog enkele tientallen bijgemaakt worden. De Bachbijbel wordt gekocht door bibliotheken over de hele wereld, maar ook particulieren, waaronder Bachliefhebbers en musici, hebben ingetekend.

De Bijbel van Johann Sebastian Bach (1685-1750) is een soort studiebijbel. De uitgave bestaat uit drie delen, de lutherse theoloog Abraham Calovius (1612-1686) schreef bij de tekst van de Lutherbijbel commentaren. Deze Bijbel wordt ook wel Calov-Bijbel genoemd. Uit onderzoek blijkt dat Bach de Calov-Bijbel vanaf 1733 in bezit had.

Overal in de Bijbel van Bach zijn invoegingen en kanttekeningen te zien. Ook plaatste Bach hier en daar verbeteringen, wanneer hij vond dat Calov Luther onvolledig of verkeerd citeert.

Niemand weet wat er precies met de Bijbel van Bach is gebeurd na zijn dood in 1750. In 1934 verscheen de Calov-Bijbel in de bibliotheek van St. Louis in de staat Missouri. Pas in 1968 werd de Bijbel gepresenteerd in de wereld van de Bach-onderzoekers.

Prof. dr. Albert Clement, Bachkenner, heeft het voorrecht om al één van de eerste exemplaren van de facsimile-uitgave in bezit te hebben. Prof. Clement ontdekte dat Bach minder orthodox is dan men vaak denkt. Hij was luthers en gelovig en tegelijkertijd ruimdenkend.
Bach bestudeerde zijn Bijbel nauwkeurig. Het is opvallend dat hij vooral in Koningen en Kronieken, het Oude Testament, veel aantekeningen maakte.

Volgens Prof. Clement brengt de Bachbijbel ons dichter bij de mens Bach. In deze Bijbel zie je de eigen hand van Bach, je bent direct met hem in contact. Bijzonder!

Heeft u interesse in of vragen over de Bachbijbel?
Neemt u dan contact op met Dhr. E. Verhagen 085-0712842.

Tevens bestaat de mogelijkheid, na overleg, een exemplaar van de Bachbijbel in te zien.
Sorteer op: