Menu Menu

2018 Anno Domini: een terugblik

We blikken terug op 2018. En dat kan op allerlei manieren. Je kunt dit benaderen aan de hand van allerlei cijfers en aantallen: bezoekers, betalende klanten, bestverkochte producten. Dat doen we ook zeker. Je kunt ook de vraag stellen: wat zag Alblasserdam, de Alblasserwaard en Drechtsteden van ons in het afgelopen jaar?

Laten we daarmee beginnen. Op 7 mei hadden we organist Cor Ardesch te gast met een lezing en live muziek bij de Bachbijbel, de replica van de Bijbel die bij Bach op tafel lag. Een overvolle winkel op een gewone maandagavond, dat is altijd weer bijzonder. Op 18 mei organiseerden we een spraakmakend en misschien we historisch evenement toen we in samenwerking met de bibliotheek napalmmeisje Kim Phuc mochten ontvangen in een afgeladen Landvast. Hier mocht luid en duidelijk klinken hoe de kracht van het evangelie lichamelijke en innerlijke genezing tot stand kan brengen. Op 17 oktober organiseerden we samen met de Havenkerk / Ontmoetingskerk een avond met dr Wim Dekker over zijn boek Verbonden en Vervreemd.

We waren met boekentafels present bij diverse gelegenheden, ICF-vieringen, scholen en de jaarlijkse Mannendag Alblasserwaard. Tenslotte kon men ons op een nieuwe manier tegenkomen: op de schermen langs de Helling en de Edisonweg, waar we drie weken meedraaiden in de vertoningen met een oproep om de Bijbel te gaan lezen met behulp van de Bijbel in een jaar.

Als organisatie zijn we dankbaar projecten te kunnen ondersteunen die betrekking hebben op bijbel- en lectuurverspreiding of andersoortige (nood)hulpverlening . Dit jaar waren dat onder meer: Wycliffe (Zuidoost-Azië)  Victory4All (Zuid-Afrika), Sharety (Sri Lanka), Tot Heil des Volks (NL), ICF Alblasserwaard (NL) en BasicLifeSupport (NL)

Wat zijn de bestverkochte boeken en wat valt op?
Op 18 mei mochten we Kim Phuc in Alblasserdam ontvangen.  Ook als we de directe verkoop op dit evenement buiten beschouwing laten, is Het napalmmeisje voor ons het best verkochte boek van 2018. Het authentieke verhaal, de toegankelijkheid van de auteur, haar iconische wereldwijde bekendheid maakten dit boek tot een groot succes.

Verder valt op dat de grote namen van de christelijke roman nog altijd een leidende positie innemen: Francine Rivers, Lynn Austin en Elizabeth Musser. Ook Tamera Alexander en de Nederlandse auteur Marianne Grandia kunnen ondertussen in dit rijtje genoemd worden.

In een lijst van 18 boeken staan 7 fictie titels, 2 dagboeken, 2 boeken met een biografische en kerkhistorische achtergrond en 2 titels voor gebruik in kerk of synagoge. Een verdeling waar wij met voldoening naar kijken. Lezen om te ontspannen en lezen om je te verdiepen: het is ons allebei prima. Boeken verkopen die mensen bij God brengen en houden, dat is wel waar we voor ons als christelijke boekhandel een taak zien. Het stemt dan ook tot grote dankbaarheid dat boeken als Bijbels bidden voor je kinderen van Marieke den Butter en Spreukendagboek van Tim Keller het zo goed hebben gedaan.  Twee boeken stonden ook vorig jaar in de top 10: Meesterwerk van God van Henk Binnendijk en Dicht bij Jezus van Sarah Young (verkrijgbaar sinds 2011!). 8 van de 18 titels hebben een Nederlandse oorsprong, 10 zijn vertaald, voornamelijk uit het Engels. De bestverkochte 18 titels zijn afkomstig van 8 uitgeverijen, waarvan VBK met 8 titels de onbetwiste winnaar is.

Het is bijzonder om te zien hoe het boek Jezus van ds. Dick van Keulen zijn weg vindt naar zoveel lezers. We maakten verschillende keren mee dat mensen het boek opnieuw bestelden omdat ze hun exemplaar weer hadden weggegeven. Dat is de rol die een boek soms kan vervullen en het is bijzonder om daarin een rol te spelen.

De Schuilplaats top 18 van 2018
1. Het Napalmmeisje – Kim Phuc
2. Het Meesterwerk – Francine Rivers
3. Kersten in kleur – Bart Bolier
4. Het meesterwerk van God – Henk Binnendijk
5. Anker in de storm – Lynn Austin
6. Dicht bij Jezus – Sarah Young
7. Jezus – ds Dick van Keulen
8. Tel Israel – André Diepenbroek
9. Bijbelverklaring Jesaja 2 – Gert A. van de Weerd
10. Als ik mijn ogen sluit – Elisabeth Musser
11. Spreukendagboek – Tim Keller
12. Het hart als inzet – Tamera Alexander
13. Sores en zegen – ds. Piet de Jong
14. Bijbels bidden voor je kinderen – Marieke den Butter
15. Onder zijn vleugels – Marianne Grandia
16. Rachels verzet – Julie Thomas
17. Gereformeerd kerkboek
18. Siach jitschak siddoer gebedenboek

2019
Terwijl we allerlei andere resultaten nog aan het analyseren zijn, kijken we ook vooruit naar 2019. De inkoop voor het voorjaar is in volle gang. Op onze website kunt u al vroeg zien wat er te verwachten is. Ook werken we wekelijks op vrijdag of zaterdag onze New Arrivals bij: u vindt er alles wat die week nieuw binnenkwam.