Menu Menu

Het lot van koningen: een avontuurlijke spionagethriller

Het lot van koningen: een avontuurlijk mannenboek met sterke vrouwen. Monniken met wapperende pij door smalle Parijse straatjes, ontmoetingen in schaars verlichte kerken, geheime genootschappen, de Illuminati en het oog van Ra: het zit allemaal in deze spannende historische thriller.

Mark Stibbe sleurt je mee in een voor ons soms vreemde wereld. Wel een wereld die de onze mede heeft gevormd. De achttiende eeuw was een tijd waarin de blik op de wereld in het westen voorgoed kantelde van verticaal naar horizontaal, van geloof naar rede. Een scharnierpunt in de tijd waarin het ridderschap nog nagalmde, maar ook van grote nieuwsgierigheid, van ontdekkingen en van de eerste ballonvaart.

Het afwisselend in Engeland en Frankrijk gesitueerde verhaal zit boordevol actie. Het is zeer onrustig in Frankrijk. Er woedt een felle strijd van royalisten tegen republikeinen. Dit kostte al het leven van koning Louis XVI. Ook in Londen zijn dergelijke krachten aan het werk die het hoofd van koning George willen zien rollen.

Tegen dit decor gaat vicar Pryce op een missie naar Frankrijk om de ouders van zijn Franse vrouw op te sporen en in veiligheid te brengen. Hij raakt betrokken verzeild in een sinister complot waarbij ook eigen leven keer op keer gevaar loopt. De heldhaftige missie van Pryce liep uit op de oprichting van de eerste Britse geheime dienst.

Aan de research en de details is veel aandacht besteed. Het straatbeeld, de kleding, militaire en maritieme scenes, het lijkt allemaal te kloppen. De wat gekunstelde dialogen en een paar minder geloofwaardige scenes kan ik de schrijvers dan ook wel vergeven.

De verhaallijn is erg goed uitgewerkt. Er gebeurt veel en vrijwel elke pagina is levendig en vol actie. Het verhaal zou het dan ook op het witte doek goed kunnen doen. Dit is ook de reden dat G.P. Taylor er bij betrokken was: hij moest er voor zorgen dat er meteen een goed bruikbaar script zou zijn dat het verfilmen makkelijker zou maken.

Er wordt ook gewerkt aan nieuwe verhalen, zegt auteur Mark Stibbe. Met dominee en spion Pryce is een personage gecreëerd dat nog best een aantal nieuwe delen mee kan. Poldark meets Grantchester meets James Bond.

Erik Verhagen

Bestel Het lot van koningen van Mark Stibbe.