MenuMenu

Wie is Kim Phuc?Wie is Kim Phuc? menu

Kim Phuc: het meisje van de fotoOp 8 juni 1972 nam Nick Ut de iconische foto die ons beeld van de Vietnamoorlog voorgoed veranderde. Een foto waarop een 9-jarig meisje wanhopig wegrent voor de vlammen van napalmbommen. De Vietnamese Kim Phuc werd ‘het napalmmeisje’ en daarmee kreeg deze onmenselijke oorlog ineens een gedaante.
Kim Phuc woonde met haar familie in het dorpje Trang Bang, toen het werd gebombardeerd met napalm. Ze liep derdegraads brandwonden op, die zo ernstig waren dat ze het niet zou overleven.  Na een lange periode in het ziekenhuis was het toch mogelijk om terug te keren naar huis, hoewel zij vandaag de dag nog steeds last heeft van haar brandwonden.

Begin jaren ’80 werd Kim Phuc ontdekt als het meisje in de foto en lange tijd werd zij door de Vietnamese overheid gebruikt voor hun communistische propaganda. Uiteindelijk kreeg zij toch toestemming om medicijnen te gaan studeren in Cuba. Tegenwoordig woont zij met haar man en twee zoons in Canada.
15 mei 2018 verschijnt bij Boekencentrum het boek waarin zij haar levensverhaal vertelt. In dit aangrijpende boek vertelt ze het verhaal van haar jeugd, het heftige moment van de foto en haar lang weg naar genezing en vrede. Het napalmmeisje is een schrijnend verhaal over de oorlog in Vietnam en hoe een jong leven in een handomdraai verwoest kan worden. Maar ook is het een hoopgevend boek over de veerkracht die Kim vond in de liefde en genade van God.